Stiri

U.P.F.R., A.I.M.R., O.R.D.A. – 15 ani de activitate antipiraterie

 Marti, 28 iunie 2011, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (U.P.F.R) impreuna cu AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania) au participat si sustinut actiunea de distrugere a peste 120 000 de materiale-pirat confiscate, de continut tip muzica, soft , film s.a., actiune organizata de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.)„Evenimentul, aflat deja la a 7-a ediţie, îşi propune să transmită un avertisment către cei care recurg la metode ilegale de folosire şi distribuţie a produselor protejate prin drepturi de autor”, a declarat Robert Bucur, Director General al O.R.D.A.

Potrivit declaratiilor oficiale ale Directorului Directiei Expertize si Constatari al O.R.D.A., Razvan Casmoiu, ”un volum reprezentand 126 000 produse pirat constand in discuri optice (CD-uri, DVD-uri, casete video si casete audio, coperte, hard – diskuri diverse – dischete, memory – stickuri), toate provenind de la un numar de 1193 de cazuri definitivate in 2010 si 2011, au fost confiscate de catre autoritatile competente (Inspectoratul General al Politiei , Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera)”.

In decursul anului 2010 A.I.M.R. si U.P.F.R. au sprijinit O.R.D.A prin raportarea a 70 de studiouri cu vanzare pe internet , studiouri identificate ca ilegale. 10 dintre acestea au fost finalizate cu perchezitie/dosar penal, celelalte 60 aflandu-se in lucru la Politie. Pintre produsele confiscate in 2010 si raportate de A.I.M.R: 6194 de fonograme (CD + DVD), 27 HDD (din care 11 exclusiv cu muzica) de capacitate mare (500 GB – 1 Tb) si 10 unitati de calculator. Totalul site-urilor web-pirat identificate sunt in numar de 782 din care, 283 suspendate. Conform acelorasi surse, totalul prejudiciilor se ridica la nu mai putin de 1 069 226 Ron, suma de considerat in privinta prejudiciilor atat fizice cat si digitale.

 Privind numarul de produse capturate, O.R.D.A. a întocmit un clasament pe judeţe din care reiese: pe locul 1 judeţul Timiş (19 471 de produse confiscate) , urmat de Bucureşti ( 18 965 ) şi de Mehedinţi (12 909). Toate, sunt suporturi electronice confiscate ce au drept conţinut: muzică, filme şi softuri pirat.
Cazurile solutionate de catre O.R.D.A. au fost sprijinite de actiunile desfasurate de inspectorii A.I.M.R . In 2010, acestia au investigat un numar total de 261 de cazuri ptr utilizatorii de DC++. Plangerile penale trimise in decursul aceluiasi an sunt in numar de 122, iar perchezitiile realizate impreuna cu politia reprezinta 87 dintre ele, restul fiind deja chemati in audieri. Topul clasamentului judetean privind repartitia nationala a cazurilor investigate si identificate de A.I.M.R. pentru utilizatorii de DC++ este detinut de Sibiu (41 de cazuri), urmat de Bucuresti (34) , Caras Severin (17) si Cluj(16). Datele A.I.M.R. vin sa intareasca declaratia oficiala din cadrul evenimentului din 28 iunie 2011 :„un aspect important de menţionat este ca a scazut pirateria fizica, dar, din pacate, pirateria s-a mutat pe internet. Cele mai multe produse piratate sunt discurile optice, peste 35 000 de unităţi de acest tip fiind capturate de la începutul anului trecut până la sfârşitului lunii mai. Prin actiunile autoritatilor implicate s-au creat premizele prin care titularii de drepturi sa-si recupereze la finalul proceselor peste 3 500 000 lei ”(Robert Bucur, Director General O.R.D.A.)

 

Efectele negative ale pirateriei se reflecta in evolutia somajului in domeniul artistic. Daca in 1999 erau aproximativ 45.580 de formatii si artisti inregistrati , in 2009 numarul acestora a scazut la 40.250 .Pe parcursul a zece ani cota de piata a scazut aproape la jumatate de la 14 mld de $ in 1999 la 7,5 mld de $ in 2009 (potrivit US Department of Labor RIAA). Situatia expusa demonstreaza inca o data ca lupta antipiraterie este mai mult decat o actiune culturala, educativa si morala de respectat si mentinut in sprijinul domeniului muzical.

 

Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (U.P.F.R.) a fost infiintata in 1996 ca si asociatie profesionala non profit si este desemnata de O.R.D.A. drept colector al remuneratiilor cuvenite producatorilor de fonograme din Romania si avizata sa functioneze ca organism de gestiune colectiva in baza Deciziei nr 5/1997 a Directorului General O.R.D.A. publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea 1 , Nr 121/ 23 martie 1998. Scopul U.P.F.R. este de a apara si promova interesele profesionale, culturale si morale ale mebrilor sai , in baza mandatului acordat de acestia pentru gestionarea drepturilor lor conexe si implicarea in activitatea de antipiraterie.

Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (O.R.D.A.) a fost înfiinţat în anul 1996, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 8/1996, având ca principale atribuţii evidenţa şi controlul aplicării legislaţiei în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe. O.R.D.A. a organizat prima acţiune publică de distrugere a produselor piratate în anul 2001, continuată apoi în 2002, 2004 – de două ori, 2006 şi 2009. Scopul acţiunii anuale de distrugere publică este de a se constitui ca un avertisment pentru cei care recurg la metode ilegale de folosire şi distribuţie a produselor protejate prin drepturi de autor, dar şi ca îndemn la respectarea Legii drepturilor de autor.