Furnizorii de servicii de hosting sunt raspunzatori de continutul pirat gazduit
Este deja stiut faptul ca cei care detin sau administreaza site-uri ce promoveaza un continut pirat isi asigura anonimatul sub umbrela furnizorilor de servicii de hosting (stocare a informatiei pe un server apartinand altei persoane). In aceste conditii, raspunderea pentru continutul pirat poate apartine chiar celui care presteaza aceste servicii pentru gazduirea sau promovarea continutului.
Industria muzicala afectata grav de pirateria pe Internet a manifestat o preocupare constanta si activa in determinarea persoanelor responsabile de promovarea continutului pirat. In demersurile sale, s-a confruntat cu reticenta unor furnizori de servicii de hosting de a-i oferi sprijinul in combaterea pirateriei, ajungandu-se in situatia atragerii raspunderii acestora pentru faptele de piraterie sesizate.
Un astfel de exemplu este oferit de Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) care a notificat Clax Telecom, un furnizor de servicii de hosting, sa elimine continutul pirat sau sa suspende serviciile de gazduire pentru site-urile cu continut pirat: www.muzicalove.ro, www.mp3alese.info, www.muzica.onlinefree.ro, www.netxplor.ro, www.vitanclub.net, www.allmuzica.com, www.muzicazu.net, www.muzicmp3.ws. Aceste site-uri promovau repertoriul muzical national si international, fara sa plateasca drepturile cuvenite caselor de productie.
In urma refuzului companiei de a respecta legea, AIMR a chemat in judecata Clax Telecom, solicitand plata prejudiciului cauzat de refuzul eliminarii continutului pirat gazduit.
Recent, Curtea de Apel Bucuresti a obligat compania Clax Telecom la plata daunelor si a cheltuielilor de judecata pentru refuzul acesteia de a elimina continutul pirat la solicitarea AIMR. Raspunderea furnizorului de servicii de hosting a fost analizata in raport cu dispozitiile legii 365/2002 legea comertului electronic si legea 8/1996 privind drepturile de autor si conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conf.art 14 din legea365/2002, un furnizor de servicii de hosting, in urma notificarilor din partea titularilor de drepturi, este obligat sa elimine continutul pirat gazduit sau sa suspende serviciul de gazduire a site-ului respectiv.
AIMR considera justa decizia instantei in conditiile in care orice comerciant are indatorirea de a se asigura ca serviciile sale nu sunt folosite pentru prejudicierea unor terte persoane in conditiile in care este sesizat cu o astfel de incalcare a drepturilor.
AIMR vrea sa colaboreze cu toti furnizorii de servicii de hosting, pentru a evita astfel de actiuni in justitie, precum si costurile aferente.
Lupta contra pirateriei muzicale ia amploare pretutindeni, proprietatea intelectuala fiind extrem de importanta pentru economia tuturor statelor civilizate. Numai in ultimul an 2,5 milioane de persoane si-au pierdut slujba datorita pirateriei si contrafacerii. La nivelul Europei
tragerea la raspundere a furnizorului de servicii hosting este de mare actualitate, mai ales pentru solicitarile de suspendare a serviciilor, conform Ordonantei Presidentiale.