Propunerea europeană a Comisiei privind drepturile de autor este un prim pas bun
Comisia Europeană a adoptat astăzi propunerea sa de a aborda drepturile de autor în piața unică digitală.
IFPI representing the recording industry worldwide salută această inițiativă care încearcă să abordeze “Value Gap”, cea mai importantă problemă cu care se confruntă sectorul muzical din Europa, dar și din întreaga lume.
“Value Gap” este rezultatul unei nepotriviri majore între consumul tot mai mare de muzică la nivel mondial si veniturile mici disproporționate, care le sunt returnate titularilor de drepturi. “Value Gap” a apărut ca o anomalie a pieței care permite unor servicii digitale majore să eludeze normele obișnuite de acordare a licențelor de muzică si să ducă in derizoriu compensația echitabilă pentru munca muzicienilor, artiștilor, compozitorilor și investitorilor, reducând astfel investițiile și diversitatea muzicii noi și denaturând concurența dintre serviciile digitale.
IFPI vede propunerea de astăzi a Comisiei Europene ca un prim pas în acest proces. În special, propunerea monetizează muzica care ar trebui să fie protejată de aceleași reguli de drepturi de autor ca și celelalte servicii la cerere.
Comentând cu privire la aceasta propunere, Frances Moore, Chief Executive IFPI, a declarat: “Industria muzicală s-a transformat în ultimii ani: au fost acordate licențe pentru sute de servicii, au fost diversificate opțiunile pentru consumatori și s-au facut investitii în modele noi de servicii pentru ca publicul mondial sa aiba acces la muzica si artististii favoraiti. Însă, pentru a avea o creștere durabilă, sectorul muzical are nevoie de condiții echitabile de concurență. Mai exact, trebuie creat un mediu în care să fie aplicate în mod corect normele privind drepturile de autor, astfel încât creatorii și producătorii să poată avea siguranța investitiilor facute si să poată licenția. Mai exact, să li se permită serviciilor digitale să concureze în aceleași condiții echitabile pentru a da posibilitatea consumtorilor să se bucure de acces la surse diversficate de muzică licențiată.”
“Propunerea de astăzi este primul pas binevenit spre crearea unui mediu mai bun și corect de acordare a licențelor în Europa. Foarte important este faptul că se confirmă faptul că serviciile de conținut încărcat de utilizator, cum ar fi YouTube, care reprezintă cea mai importantă sursă de muzică la cerere, nu ar trebui să poată funcționa în afara normelor legale obișnuite de licențiere. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru ca acest lucru sa devină o propunere viabilă. În acest sens, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în următoarele luni cu Parlamentul European și statele membre.”